Smaki Regionów- grupa Motylki
Smak. Od dawna to dla nas jedno z najważniejszych wspomnień z podróży. Szukanie miejsc wartych odwiedzenia, kuchni, która rzuca na kolana i smaków, które zostają w pamięci Oczywiście, że podczas podróży szukamy nie tylko pięknych krajobrazów, ciekawych zabytków, muzeów i kościołów, a często przede wszystkim SMAKÓW. Często to jedzenie jest dla nas głównym motywem wyprawy w dane miejsce, często swoje podróże kojarzymy z konkretnym smakiem. Niepowtarzalne smaki to również Polska – wielość potraw odmiennych zależnie od regionu, który wybierzemy. Kuchnie regionalne zachwycają i to one często są jednym z argumentów, by pojechać na weekend na Suwalszczyznę, Podlasie czy do Białowieży.
Motylki wybrały się w podróż smakową po wybranych rejonach Polski. Odwiedziły Toruń, gdzie smakowały pysznych pierników. Wyobrażając sobie pobyt w górach miały możliwość poznania smaku oscypka na ciepło z żurawiną, natomiast w Wielkopolsce poznały historię Pyrów z gzikiem oraz Rogali Świętomarcinskich. Zauważyliśmy podczas zajęć, a nawet sprawdziliśmy, że możemy łączyć smaki regionalne i wiemy już, że pierniki smakują lepiej z żurawiną a nie z samą czekoladą. Pyszne zajęcia zorganizowaliśmy dzięki pomocy rodziców z grupy Motylki, którzy zaopatrzyli nas w produkty regionalne, za co serdecznie dziękujemy.
Katarzyna Zabielska