Smacznie, zdrowo, kolorowo
W minionym tygodniu uczniowie z klasy pierwszej zdobyli wiedzę na temat zdrowego odżywienia i zdrowego stylu życia. Celem zajęć było kształtowanie pozytywnych postaw wobec zdrowia. O owocach uczniowie wiedzą dużo. Każdy wie, jak ważne jest jedzenie owoców – nie tylko dlatego, że są smaczne , ale przede wszystkim – zawierają mnóstwo witamin, które chronią i wzmacniają nasz organizm. Uczniowie postanowili wykonać pyszną i zdrową sałatkę owocową. Główną bazą sałatek były jesienne owoce, czyli jabłka, śliwki, gruszki, winogrona. W roli dodatkowych owoców wystąpiły banany, kiwi, mandarynki, arbuz i borówki. Uczniowie nazywali owoce, które wchodziły w skład sałatki oraz wspólnie omówili wartości zdrowotne płynące ze spożywania owoców w codziennej diecie. Przed przystąpieniem do działań, uczniowie zapoznali się z podstawowymi zasadami bezpieczeństwa i higieną pracy a następnie zabrali się do krojenia składników. Wszyscy bardzo starali się być samodzielni i chętnie przygotowali sałatkę. Robienie sałatki owocowej było wielką frajdą i zabawą. Każdy uczeń przyniósł z domu potrzebne akcesoria i różne owoce. Uczniowie chętnie podjadali w trakcie krojenia, a później przygotowaną sałatkę zjedli z wielkim apetytem. Warto by uczniowie zamienili słodycze na owoce i zaprzyjaźnili się z nimi na dłużej. Nie dość, że owoce pięknie i kolorowo wyglądają, wspaniale pachną i smakują, to jeszcze zawierają wiele cennych składników takich jak błonnik, potas, witaminy A,C i z grupy B. Uczniowie podczas kolejnych zajęć dzielili produkty na zdrowe i niezdrowe, umieszczali produkty we właściwych miejscach tworząc Piramidę Zdrowego Żywienia. Uczniowie rozwinęli zdolności manualne, a także pogłębili wiedzę o zdrowym odżywianiu.
Dominika Bernat