Od ziarenka do bochenka bez glutenu- grupa Motylki
Słońce go budzi, słońce żegna,
Gdy praca kończy się powszednia.
Smak tego trudu czujesz w chlebie,
Ten trud dla wszystkich i dla Ciebie.
Ma biały czepek, białe ubranie,
Nocą zajmuje się wyrabianiem.
A co wyrobi upiecze smacznie
I odda ludziom nim dzień się zacznie.
Bywa okrągły, podłużny bywa
Piekarz go z pieca wydobywa.
Takimi zagadkami dzieci z grupy Motylki rozpoczęły zajęcia w Dniu Chleba. Na cyklicznych już warsztatach kulinarnych postanowiliśmy poddać się wyzwaniu!!!: upiecz chleb bezglutenowy. Oczywiście, nie jest to zadanie tak proste, jak upieczenie „zwykłego” chleba, ale przedszkolaki z grupy Motylki podjęły się go z entuzjazmem. Taki chleb to konieczność dla osób z celiakią czy nietolerancją glutenu. Ale to także doskonały wybór dla tych, którzy chcą urozmaicić swoją dietę lub poszukują alternatywy dla tradycyjnego pieczywa. Zgodnie z zasadami dzieci zadbały o czystość dłoni oraz stanowiska pracy. Z pomocą wychowawcy czytali przepis i dodawali potrzebne składniki a następnie wygniatali pulchne ciasto. Chlebki wyszły doskonałe i pachnące. Nasze zajęcia zakończyliśmy degustacją, smarując chlebki dżemami z naszej Motylkowej spiżarni. Dziękujemy Pani Dominice Kłoda za pomoc w zorganizowaniu tych zajęć.
Katarzyna Zabielska