Kopiec Kreta
„Wszyscy hobbici umieją oczywiście gotować, bo tę sztukę wpajają im rodzice jeszcze przed abecadłem – do abecadła zresztą nie każdy dochodzi (…)”
J.R.R. Tolkien „Powrót Króla”
Aktywne uczestnictwo we wspólnym gotowaniu zarówno w domu, jak również podczas zajęć czy warsztatów kulinarnych, stanowi drogę do samodzielności i niezależności – nie tylko dla dzieci z dysfunkcjami, ale również dla dzieci zdrowych. Może stanowić integracyjną klamrę między rówieśnikami, a także między rodzeństwem. Przyjemność wynikająca ze wspólnego doświadczania smaków, zapachów i barw sprawia bowiem niezaprzeczalną radość dostępną na wyciągnięcie ręki. Warto zatem w procesie edukacyjno-wychowawczym dzieci pamiętać o mocy, którą daje samodzielność. Nawet jeżeli jej źródło wypływa z pospolitego gotowania.
Motylki szukając oznak wiosny w okolicy przedszkola natrafiły na usypane kopce ziemi, zaraz zaczęły rozmowy na temat kreta. Dużo by opowiadać jednak reasumując doszliśmy do wniosku, że sami taki kopiec kreta zrobimy. Wyszedł przepysznie.
Katarzyna Zabielska