Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Fabryka Krówek- wycieczka Żabki i Żuchy

Każdy z nas zna smak krówki – delikatnego cukierka, który rozpływa się w ustach, łącząc w sobie słodycz mleka i karmelu. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych polskich przysmaków, obecny na stołach od pokoleń. Aby zobaczyć, jak powstają te słodkie cuda, grupa Zuchy i Żabki wybrała się na wycieczkę do Fabryki Krówek do Grodziska Mazowieckiego. Wycieczka rozpoczęła się od oprowadzania po zakładzie. Już na samym początku uczestników otacza zapach świeżego mleka i karmelizowanego cukru, który towarzyszy niemal na każdym kroku. Przewodnicy w ciekawy sposób opowiadają o historii krówek – od pierwszych receptur powstałych w okresie międzywojennym, po współczesne techniki produkcji. Jak powstaje krówka? Proces tworzenia krówek to prawdziwa sztuka. Mogliśmy obserwować gotowanie masy krówkowej w wielkich miedzianych kotłach, jej studzenie i odpowiednie mieszanie, krojenie na równe kawałki, a na końcu – ręczne zawijanie cukierków w charakterystyczne papierki. To właśnie dbałość o detale sprawia, że każda krówka jest niepowtarzalna i ma swój unikalny smak. Przedszkolaki miały szansę własnoręcznie przygotować i zawinąć swoje cukierki. To była świetna okazja, by poczuć się jak prawdziwy cukiernik i zabrać do domu słodką pamiątkę. Degustacja – najsłodszy moment wycieczki Na zakończenie wszyscy mogli spróbować świeżo przygotowanych krówek – miękkich, ciągnących się i pachnących. To zdecydowanie najprzyjemniejszy etap wizyty, podczas którego trudno poprzestać na jednej sztuce. Wycieczka do Grodziska Mazowieckiego to nie tylko spotkanie z tradycją polskiego cukiernictwa, ale także doskonała lekcja dla dzieci i dorosłych – pokazująca, że za każdym produktem stoją ludzie, pasja i ciężka praca. To miejsce, w którym można poczuć klimat dawnej manufaktury, a jednocześnie spędzić czas w atmosferze radości i zabawy.

Zabielska Katarzyna