Dzień Chleba- pachnąca lekcja tradycji- przedszkole Sadykierz
W naszym przedszkolu obchody Dnia Chleba były nie tylko pyszne, ale przede wszystkim pełne wiedzy, radości i nowych doświadczeń! Ten wyjątkowy dzień rozpoczęliśmy od wspólnego obejrzenia filmu edukacyjnego, który w prosty i ciekawy sposób pokazał dzieciom, jak powstaje chleb – od ziarenka aż po bochenek. Zainspirowani filmem, przeszliśmy do działania! Przedszkolaki z ogromnym zaciekawieniem wsypywały ziarenka do młynka i samodzielnie mieliły je na mąkę. Dzieci mogły przekonać się, jak dużo pracy kryje się za każdą kromką chleba i jak ważna jest cierpliwość oraz dokładność. Ale to nie wszystko! W tym roku postanowiliśmy wspólnie upiec coś wyjątkowego – chleb wysokobiałkowy na bazie twarogu, z dodatkiem naturalnych składników: ziaren słonecznika, nasion chia, płatków jaglanych, owsianych i innych zdrowych przysmaków. Każdy mógł dorzucić coś od siebie – dosłownie! Największą atrakcją dnia był jednak specjalny piec chlebowy, który stanął w naszej sali – wyglądający niczym z dawnych czasów. Dzieci z ogromną radością używały długiej drewnianej łopaty, aby wsunąć i wyjąć swoje bułeczki i chleby. A zapach, który unosił się w sali… był nie do opisania! Na zakończenie – degustacja! Ciepły chlebek z masłem i domowymi powidłami smakował tak dobrze, że wielu małych smakoszy prosiło o dokładkę.“ Dziękujemy wszystkim dzieciom za zaangażowanie i radość, którą wniosły w ten dzień – i już nie możemy się doczekać kolejnych wspólnych działań! Bo nic tak nie łączy, jak… ciepły chleb i wspólna praca.
Katarzyna Zabielska
